Rewired / Remixed co-operation with Stelarc @ MuffatWerk, München (DE) (Aug-Sept 2018)

  • Installations, Sound Installations, Sound&Visuals
  • ?>

Een terugkerend thema in het werk van performancekunstenaar Stelarc is het menselijk lichaam en de eigenschappen en beperkingen van de zintuigen. In het performatieve werk Rewired / Remixed draagt Stelarc een robotarm die via het internet door anderen bestuurd kan worden, terwijl hij een VR bril draagt waarmee hij ziet wat iemand anders elders in de wereld op dat moment via een camera filmt, en een koptelefoon draagt waarmee hij hoort wat iemand anders weer elders in de wereld op dat moment met een microfoon opneemt. Stelarc bevindt zich dus, voor de 4 uur dat de performance gemiddeld duurt, in vier realiteiten tegelijk.

Voor de twee avonden durende performance in München was ik verantwoordelijk voor de oren van Stelarc, of in ieder geval voor de twee oren op zijn hoofd, het derde onderhuidse oor op zijn arm, een trademark ingreep waar hij veel mee in de publiciteit is geweest, bleef in dit werk buiten beschouwing.

Terwijl een cameraman in Barcelona constant beelden voerde aan de ogen van Stelarc, bewoog ik me heen en weer tussen verschillende realiteitsbubbels die ik had gecreeërd binnen een groot pand in Enschede. Deze realiteitsbubbels waren verschillende kamers in het gebouw waar acteurs boeken lazen, dialogen of monologen voerden, geluidsfragmenten afspeelden, radio of TV aanstond of experimentele audioinstallaties draaiden. Deze bubbels waren allemaal absurdistische werelden waartussen ik me kon bewegen, gewapend met een audiorecorder en microfoon. Waar ik was, wat ik waarnam, werd live gestreamd naar Stelarcs oren in München. Daarnaast nam ik ondertussen fragmenten op met de audiorecorder, die ik mijn hoofdkwartier in een kamer in het gebouw in een live-setting door elkaar mengde met toevoeging van effecten. Zo kon ik de verzamelde fragmenten van de gefragmenteerde realiteitsbubbels door elkaar heenroeren en een constant groeiende samenvatting van de sessies in de vorm van een  hallucinatoir archief bijhouden. Met deze setup en werkwijze was het voor mij mogelijk om de ene zintuiglijke realiteit van Stelarc waar ik verantwoordelijk voor was te fragmenteren in een eindeloze hoeveelheid realiteiten die ik live door elkaar kon mengen.

Gedurende twee sessies van 3 tot 4 uur werd deze performance in de MuffatWerk Galerie in München voor publiek uitgevoerd en gestreamd via het internet.